preskoči na sadržaj

Graditeljsko-geodetska škola Osijek

DRŽAVNA MATURA

 

ISPITNA KOORDINATORICA:

Marina Matić Tandarić, mag.edu. engleskog jezika i pedagogije

e-mail: marina.matic13@skole.hr

 

 ŠKOLSKA GODINA 2021./22.

LJETNI ROK

PRIJAVA : od 1.12.2021 .u 12 sati do 15.2.2022. u 12 sati

POLAGANJE ISPITA : od 2.6.2022. do 27.6.2022.

OBJAVA REZULTATA : 11.07.2022.

ROK ZA PRIGOVORE : 13.07.2022.

KONAČNA OBJAVA REZULTATA : 18.07.2022.

PODJELA SVJEDODŽBI : 20.07.2022.

JESENSKI ROK 

PRIJAVA : 21.7.2022.-31.7.2022.

POLAGANJE ISPITA : 19.08.2022. - 2.09.2022.

OBJAVA REZULTATA : 12.09.2022.

ROK ZA PRIGOVORE : 14.09.2022.

KONAČNA OBJAVA REZULTATA: 19.09.2022.

PODJELA POTVRDA : 20.09.2022.

Na stranici Nacionalnog centra je objavljen Priručnik za prijavu ispita Državne mature za učenike.

 

PRAVILA POLAGANJA ISPITA DM

LJETNI ROK POČINJE 2.lipnja 2022.

Ispitima DM na ljetnom roku mogu pristupiti učenici koji su uspješno završili 4. razred.

Učenici dolaze 20-30 minuta prije početka pisanja ispita Državne mature u školu. Učenici provjeravaju mjesto pisanja na Oglasnoj ploči te zatim odlaze pred učionici u kojoj pišu ispit Državne mature. Voditelj ispitne prostorije proziva učenike i pri tome učenik pokazuje svoju osobnu iskaznicu. Učionica će biti složena prema Pravilniku i na svakom stolu će biti kartica s imenom učenika. Osobnu iskaznicu treba staviti ispod kartice. Na stolu smije biti samo dopušteni pribor i zatvorena boca s običnom vodom u bočici bez etikete. Sve ostale stvari se odlažu na za to predviđeno mjesto na ulazu u učionicu. Mobiteli moraju biti potpuno isključeni.

Pažljivo treba slušati voditelja ispitne prostorije dok čita upute. Prvih 30 min i posljednjih 15 minuta trajanja ispita učenici ne smiju napuštati učionicu. U međuvremenu, u pratnji dežurnog nastavnika, mogu na toalet. Po završetku pisanja ispita, učenik u tišini poziva dežurnog nastavnika, zajedno pregledavaju jesu li papiri na broju, a potom dežurni nastavnik zatvara povratnu vrećicu u prisustvu učenika.

Ispiti su naslovljeni na ime i prezime učenika, a u dolaznoj vrećici se, osim ispita, nalazi bar kod lista sa više identifikacijskih naljepnica. Prvu naljepnicu, na kojoj piše ime i prezime učenika, učenik ne odljepljuje (ne dira). Učenik koristi preostale naljepnice i lijepi ih na za to predviđena mjesta. Bar kod lista se ne stavlja u povratnu vrećicu.

U koliko se nešto nepredviđeno dogodi učeniku (bolest, smrtni slučaj u obitelji, nezgoda na putu), molim da se odmah kontaktira ispitna koordinatorica. Ukoliko se neopravdano izostane s ispita, osim negativnog rezultata, učenik plaća novčanu kaznu, a o istoj će biti obaviješten na osobnoj stranici (o broju računa uplate).

Na rang listama će biti oni učenici koji su položili obvezne ispite DM i ostale izborne predmete za odabrani studijski program, ispunili ostale zahtjeve pojedinih fakulteta, te uspješno obranili završni rad.

Ukoliko učenicima nešto nije jasno kontaktirajte ispitnu koordinatoricu.

Provjeravajte obavijesti na web stranici Nacionalnog centra, postani student i škole.

 

Dokument kojim se propisuju sadržaj, uvjeti, način i postupak polaganja državne mature i ispita državne mature naziva se PRAVILNIK O POLAGANJU DRŽAVNE MATURE. Pravilnik donosi nadležno Ministarstvo.

Državna matura je položena ako su položeni svi ispiti obveznog dijela. Učenici strukovnih četverogodišnjih škola nisu obvezni polagati državnu maturu. Srednje obrazovanje završavaju izradom i obranom završnog rada. Ukoliko se učenici strukovnih škola žele upisati na fakultet moraju polagati ispite državne mature (i obraniti završni rad).

Ispiti državne mature polažu se u ljetnom i jesenskom roku. Početkom roka smatra se dan polaganja prvog ispita u roku (za ljetni rok 2.06.2022.). U ljetnom roku pravo pristupa ispitima imaju učenici koji su s uspjehom završili razred na kraju nastavne godine i obranili završni rad.

Polaganje prijavljenih ispita moguće je odjaviti u roku prema Pravilniku. Učenik koji ne pristupi ispitu, a ne odjavi ga (niti opravda izostanak), mora platiti naknadu za troškove ispita.

Pravo besplatnog polaganja ispita vrijedi za učenike koji polažu ispite u kalendarskoj godini u kojoj završavaju 4. razred.

Ukoliko se ispit polaže u više dijelova, smatra se položenim ako su položeni svi dijelovi ispita.

Prigovor na provedbu i rezultat ispita učenik dostavlja školskom ispitnom povjerenstvu, a konačnu odluku donosi Ncvvo.

Za položene ispite učenici strukovnih škola dobivaju potvrdu o položenim ispitima ( ako su obranili i završni rad)

MATURANTI, posložite studijske programe prema redoslijedu interesa. Obrišite studijske programe na kojima sigurno nećete studirati. Na rang listama ćete biti ako ste ispunili tražene uvjete pojedinih fakulteta. Provjerite da li fakultet traži dodatnu provjeru ili liječničku potvrdu. Rezultati državnih i međunarodnih natjecanja upisat će nadležne službe. Ako neki učenik ostvaruje prioritetna prava upisa, mora položiti tražene ispite a potvrde o prioritetu dostavlja fakultetu.

                                                                     

Prijave ispita on line na stranici www.postani-student.hr će biti od 1. prosinca 2021. u 12 sati do 15. veljače 2022. u 12 sati

Prijavljeni ispiti se potom zaključavaju. Učenici su obvezni potpisati prijavnicu kod ispitne koordinatorice. Naknadne prijave su moguće samo uz opravdani razlog prema Pravilniku za polaganje Državne mature. Odjave ispita su moguće prema Pravilniku. Studijske programe je moguće mijenjati do srpnja 2022., sukladno prijavljenim ispitima (neki fakulteti traže dodatne provjere).

Na stranici www.ncvvo.hr su objavljeni: Pravilnik o polaganju DM, Kalendar i vremenik za polaganje ispita DM u školskoj godini 2021./22., novi vodič i ispitni katalozi.

                                                                       

Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije kandidata te je nužno pridržavati se uputa koje su navedene na stranicama Nacionalnog centra i Postani-student.

 

Molim sve kandidate da redovito prate mrežne stranice Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja www.ncvvo.hr i Postani student www.postani-student.hr, a u slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja nazovite

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – Info centar +385 1 4501 899, e mail: info.centar@ncvvo.hr

Državna matura školska godina 2021./22.

 

Kalendar i vremenik polaganja ispita objavljen je na mrežnim stranicama Nacionalnog centra www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr

Na stranici Nacionalnog centra objavljeni su ispitni katalozi i vodič.

Prijave ispita za ljetni rok: 1. prosinca 2021. u 12 sati do 15.2.2022. u 12 sati, isključivo putem stranice www.postani-student.hr

Učenici svoj PIN i TAN dobivaju SMS-om, na vlastiti zahtjev, i skrbe o njima.

Naknadne prijave su moguće samo u opravdanim slučajevima (prema Pravilniku), a odjave ispita su moguće prema Pravilniku.

Ispitima u ljetnom roku mogu pristupiti učenici koji su uspješno završili 4. razred.

Ako učenik ne pristupi ispitu, a nije ga odjavio u roku, mora u roku 24 sata o razlozima izvijestiti ŠIP. Ukoliko je razlog opravdan u roku 3 dana učenik mora donijeti dokumentaciju o opravdanosti (u protivnom je rok iskorišten).

Učenici strukovnih škola za položene ispite dobivaju potvrde, ali tek nakon što su položili završni rad, u tekućoj školskoj godini.                              

Priloženi dokumenti:
Pravilnik o polaganju drzavne mature.pdf

 

 


Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2010.

Ukupno: 1356429
Ovaj mjesec: 9024
E - dnevnik

Postani student

INFO TOČKA

CMS za škole logo
Graditeljsko-geodetska škola Osijek / Drinska 16a, HR-31000 Osijek / ss-graditeljsko-geodetska-os.skole.hr / ured@ss-graditeljsko-geodetska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju