2021-09-29 19:37:11

Go STEM sajam

Go STEM sajam

srijeda (15. rujna 2021.) od 10 do 17 sati (FERIT Osijek, Kneza Trpimira 2B)

 „GO STEM sajam“ sadrži mnoštvo interaktivnih radionica iz temeljnih područja (matematika, fizika) i primijenjenih inženjerskih područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, računarstvo i informacijske tehnologije). Voditelji radionica su nastavnici i asistenti iz temeljnih prirodoslovno-matematičkih i primijenjenih inženjerskih područja svih FERITovih zavoda koji će polaznicima omogućiti aktivno sudjelovanje u provedbi eksperimenata, poučiti ih nekim inženjerskih vještinama te približiti primjenu novih modernih tehnologija.

„Go STEM sajam“ je još jedna od FERITovih aktivnosti popularizacije znanosti usmjerena na povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz STEM područja sa visokoškolskom inženjerskom nastavom.

Učenici koji su sudjelovali u radionicama: (u pratnji Gabrijele Anić)

  1. Tara Berženi, 3.a1
  2. Mate Boras, 3.a1
  3. Marko Plazonić, 3.a1
  4. Roberta Nikolić, 3.a1
  5. Erin Markoš, 3.a1
  6. Laura Poturica, 3.a1
  7. Nika Ajh, 3.a1
  8. Robert Kalem, 3.a1
  9. Damjan Jurič, 3.c
  10. Fran Marenjak, 3.c

 

 

 

R-1. Testiranje matematičke inteligencije

Po novijim teorijama inteligencije postoji više različitih nepovezanih vrsta inteligencije. Za STEM područje, a pogotovo za matematiku, logiku ili programiranje važna je matematičko logička inteligencija. Dođite na radionicu i naučite nešto o vrstama inteligencije te provjerite koliko ste dobri u matematičkoj-logici.

R-2 Tko mjeri taj i griješi

Učenici će kroz interaktivni oblik nastave aktivno sudjelovati u učenju i primjenjivanju matematičkih znanja i vještina u eksperimentalnom radu iz fizike. Na radionici će polaznici provesti eksperimentalno mjerenje, kako bi stekli iskustvo u eksperimentalnom radu, te napraviti interpretacija rezultata mjerenja i usporedba s teorijskim rezultatima. Cilj radionice je pokazati polaznicima da ne postoji savršeno točno i precizno mjerenje neke fizikalne veličine i zbog čega je to tako.

R-5 Boje svjetlosti

Svjetlost koju zrače različiti izvori svjetlosti gotovo uvijek je „lijepa za oko“, a osobito ako je obojena. Na radionici će biti, kroz nekoliko eksperimenata spektralne analize, prezentirano kako dobiti svjetlost u bojama i koje informacije, na temelju boje svjetlosti, možemo dobiti o izvoru svjetlosti i materiji kroz koju je svjetlost putovala.

 


Graditeljsko-geodetska škola Osijek